Szafa w kuchni

W kuchni zawsze brakuje miejsca. A to przyprawy się nie mieszczą, a to kolekcja herbat rozrosła się do pokaźnych rozmiarów. Ciągle ulegamy pokusie kupienia nowego tostera, robota kuchennego, patelni do naleśników czy mieszarki do lodów. Nie wszystkie te rzeczy muszą stać na wierzchu. Te używane sporadycznie, możemy schować w dostosowanej na wymiar szafie.

Szafa zamiast spiżarni

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Tu spotyka się cała rodzina, tu zaczynają się i kończą najlepsze towarzyskie spotkania. Dlatego nie powinno zabraknąć w niej miejsca, także do przechowywania.

Nasze babcie zawsze miały w pobliżu kuchni niewielką spiżarnię, gdzie panowała chłodniejsza temperatura, a domowe przetwory i kiszonki mogły stać długo. Teraz podobną funkcję może spełniać praktyczna szafa, która pomieści warzywa, owoce, słoiczki i butelki, a jej otwieranie będzie kojarzyć się tylko z przyjemnościami podniebienia.

Kuchnia master chefa

Już na etapie projektowania kuchni warto zorganizować ją tak, aby wszystko było pod ręką, a wyjęcie dżemu czy kaszy nie wiązało się z koniecznością sięgania na najwyższe półki, przeszukiwania na klęczkach dolnych szuflad czy wyjmowania dziesięciu innych słoików i słoiczków, za którymi skrywa się poszukiwany produkt.

Profesjonalny architekt w pierwszej kolejności wypytałby nas o kulinarne przyzwyczajenia. Czy często gotujemy w domu? Dla ilu osób przygotowujemy posiłki? Czy lubimy piec ciasta albo smażyć na patelni? Czy często korzystamy z piekarnika lub mikrofali? To bardzo ważne pytania, bo każdy z przyrządów potrzebnych do wykonania różnych dań musi mieć swoje miejsce i być stale pod ręką. Organizując je w szafie możemy mieć do nich stały dostęp, przewidzieć odpowiednie półeczki i haczyki, na których zmieścimy kuchenne akcesoria. Za przesuwnymi drzwiami możemy także ukryć dodatkowy, wysuwany blat roboczy, albo małą biblioteczkę z książkami kucharskimi.